MBSZ 55 oklevelet és emlékérmet kapott Násfay Béla és Roith György!

2024 március 2-án szombaton közel 150 meghívott vendég részvételével került megrendezésre az MBSZ 55 Díjátadó Ünnepség.

A budapesti Danubius Hotel Aréna konferenciatermében megtartott ünnepség az „55 év 55 esemény” sorozat záró rendezvénye volt, melyen a Magyar Búvár Szakszövetség alapításnak 55 évfordulója alkalmából MBSZ 55 oklevelet és emlékérmet kaptak a búvársportért kiemelkedő tevékenységet végzett sporttársak illetve a posztumusz díjak is átadásra kerültek.

Társaságunkból ketten, Násfay Béla és Roith György kapták meg ezt az elismerést!

Násfay Béla

Az ünnepségen felolvasott szöveg:

“Násfay Béla háromcsillagos búvároktató és búvárfotós. A kezdetektől, 1968-tól a Szövetség tagja könnyűbúvárként, egyesületi sportvezetőként, versenybíróként, búvár- és fotóoktatóként, versenyszervezőként, tisztségviselőként. A hetvenes években a Tájékoztatási- majd később Oktatási és propaganda bizottság vezetője, a Könnyűbúvár Értesítő szerkesztője. A nyolcvanasokban néhány társával a CMAS oktatási és minősítési rendszer meghonosításáért dolgozik, majd amikor ez 1992-ben sikerül, ő az Alapminősítő Bizottság elnöke. 1972-óta szervezője és résztvevője a Búvárfotós Országos Bajnokságoknak, majd 2000 után – a Szakszövetség Vizuális albizottsága vezetőjeként – a víz alatti fotós szakág versenyrendszerének működtetésén dolgozik a néhány évvel ezelőtti visszavonulásáig.”

Roith György

Az ünnepségen felolvasott szöveg:

“Roith György a búvársport kiemelkedő egyénisége. Pályafutását 1958-ban kezdte az MHSZ Központi Könnyűbúvár Szakosztályában. Később könnyűbúvár csoportot alapított, búvárkodással foglalkozott, majd aktívan részt vett a Magyar Búvár Szövetség megalakításában is. Merült tavakban, barlangban, jég alatt, valamint a Fekete-, a Vörös-, a Karib- és az Adriai-tengerben. Részt vett hazánk tavainak felderítésében és tengeri túrákban, felszerelés építésben, barlangkutatásban, fotózásban, ipari munkákban, az MBSZ keretében versenyszervezésben és bírói munkában is. 1980-tól a Korall Természetbarát Búvár Klub alapítója és egyik vezetője. Részt vett a CMAS oktatási és minősítési rendszere honosításának előkészítésében, majd bevezetésében. Vezető sportbíróként nemzetközi szinten is tevékenykedett a versenysportban.  Nyolcvan évet, egy életutat nem lehet néhány mondatban összefoglalni. Évtizedeken át tartó elkötelezett munkája és az MBSZ-ben betöltött vezető szerepe kiemelkedő. Hozzájárult a búvársport fejlődéséhez Magyarországon és elévülhetetlen érdemei vannak a fiatalok oktatásában, mentorálásában is.”