BÉRCES LÁSZLÓ BÚVÁR VIDEÓS

 

Életrajz

Gyermekkori „Afrika vadász” álmaimat a Csend Világa c. film és a könyv írta át. Rájöttem, hogy korunkban egy olyan hely maradt ahol az ember csak vendég lehet korlátozott tartózkodási idővel, és ez a vízalatti világ „dzsungele”. Ki is könyörögtem otthon egy ABC felszerelést és lelkesen gyakoroltam az uszodában. A középiskola elvégzése után rövid ideig több búvár szervezetnek is tagja voltam. A hetvenes évek elején végül az FTSK Delfin búvárklubbot választottam, majd annak szétválása után egyik alapítója lettem a Korall Természetbarát Búvárklubnak. Tengerre csak jóval később jutottam el. Trópusi vizekben már meglett búvárként merültem. A fényképezés is fiatalkori hobbi volt számomra. Vegyészként a felvételek kidolgozását is élveztem. Sok barátommal ellentétben megjelenésekor szinte azonnal tudtam, hogy a digitális eszközöké a jövő. A képi világ megörökítésében a következő sorrendet követtem: fekete-fehér állókép – színes állókép – fekete- fehér mozgókép – színes mozgókép, ezért logikus volt, hogy víz alatt is ezt az utat követtem. Így születtek meg a nevem alatt szereplő filmek. Intim vallomásként még hozzáteszem, hogy a digitális anyagokat feldolgozni is legalább annyira szeretem, mint felvenni őket.

Felszerelés

A kezdeti analóg fotózásos időszakom legutolsó instrumentuma egy jelentősen átbarkácsolt EXA vázhoz illesztett beugróblendés, nagylátószögű objektívvel kombinált gép volt. Víz alá egy ugyancsak erősen átalakított Zorkij tokot használtam hozzá.

Első digitális fényképezőgépem egy Canon PowerShot S50 volt gyári vízalatti tokkal. Mivel ez a gép még nem tudott videót rögzíteni rövidesen áttértem a Panasonic DMC TZ3 -ra. Ez már jobban tetszett, de a nagyobb felbontás érdekében TZ7 -re váltottam. A mai napig evvel fotózok víz alatt. Tartaléknak (mert rossz tapasztalataim vannak a géphibákról) viszek magammal egy Y8 akciókamerát is.

Egyszer volt, hol nem volt

A halálhajó

Shagra 2017

Vörös-tengeri mozaik 2018

Shagra 2019