Szirtes Gyuri az égi vizeken merül tovább

2021. december 26-án, 78. életévében otthonában örökre elaludt Szirtes György, a magyar könnyűbúvár társadalom egyik legrégibb, legsokoldalúbb, közmegbecsülésnek és szeretettnek örvendő tagja.

A tiszta vizű kéklő Adria volt az örök szerelme, bár a trópusok különböző merülőhelyeit is megismerhette. A hőskorban, jórészt saját készítésű eszközökkel megszerzett tudását árvízi mentésekben, barlangi feltárásokon, erős sodrásban végzett ipari munkákon fejlesztette tovább. Nevét akkor ismerte meg a szélesebb közvélemény is, amikor az FTSK Delfin szervezésében lebonyolított Non Stop Merüléssorozat 30 és 50 órás fázisában Bori Bélával együtt csinálták végig a nemzetközi érdeklődést kiváltó kísérletsorozatot. Humorát, egyéniségét hűen tükrözi a naplójából vett alábbi idézet, ami az 50 órás víz alatt tartózkodás végét idézi fel: “A Rozál (Bori Béla) nagyon jó partner, jól megvoltunk 50 órán keresztül a néhány m3-es otthonunkban. Fent zuhog az eső. Jobb lenne ki sem menni, mert a végén még megázunk!”

Több évig vezetője volt az FTSK Delfin Könnyűbúvár Szakosztálynak és hosszú időn át a Korall Természetbarát Búvárklubnak. Mindig, mindenben számítani lehetett rá. Legendásan sokrétű tudással bírt a legkülönfélébb szakmák terén és 70-en túl is fiatalos kíváncsisággal fedezte fel magának a digitális technológiára épülő eszközök használatát és ezzel együtt a webes világot. Az egyre csak húzódó Covid bezártság idején egyik motorja volt a Korall Búvárok Társasága heti netes vizuális klubestjeinek.  Rendszerető és rendszerezői alkatának köszönhetően olyan búvártörténeti gyűjteményt állított össze, aminek feldolgozása mindenképpen gazdagíthatja búvártársadalmunk örökségét.

Kedves Gyuri! Köszönjük, hogy ismerhettünk, hogy együtt merülhettünk, hogy együtt lehettünk Veled! Emléked mindig velünk marad!

1960. Az első, édesapja közreműködésével készített saját légzőkészülékkel a RÉM I-el. Hegesztett acélcsőből, 10 atm-re pumpálva, 7 perces merülési idő…
1962. Horgonykeresés az erős sodrású Dunában
NSM-II. 1970. október 3-4.
NSM-III. 1971. május 28 – 30.
1984. Maldív-szigetek
2016.